Persoonlijke blog

Blog #4 – Ny-Ålesund bruist en leeft

Het leven hier in Ny-Ålesund is simpel, comfortabel en rijk. Er is hier weliswaar niet veel in termen van consumptie en cultuur, daarentegen zijn de sociale contacten en de imposante natuur des te presenter. De tijd vergaat hier snel, met een komen en gaan van wetenschappers en andere mensen die hier werken. Het is een continue cyclus van elkaar leren kennen, de gemeenschappelijke tijd optimaal gebruiken en afscheid nemen. Als “permanente” inwoner van Ny-Ålesund moet je soms een stapje terug doen. De wetenschappers en bezoekers zijn hier slechts voor een korte tijd en willen het optimale uit hun verblijf hier halen. Er wordt keihard gewerkt en elk moment zonder werk wordt gebruikt voor buiten- en/of sociale activiteiten. Het is makkelijk om je in het enthousiasme en het overaanbod van de mensen om je heen mee te laten slepen. Er wordt hier met volle macht genoten, iedereen kent elkaar en verveling komt niet voor. Slaap is een waardevol en zeldzaam iets, waar je hier heel actief en bewust de tijd voor moet nemen. Ny-Ålesund bruist en leeft.

Op het moment van schrijven is er even een tijd om door te ademen. Deze week zijn er relatief weinig mensen in het dorp. De eerste golf van bezoekers is kort voorbij. Het is een stilte na een korte storm en vóór een orkaan. Juni, juli en augustus zijn hier de spitsmaanden van het poolonderzoek. De middernachtzon, de hogere temperaturen en de terugkerende flora en fauna maken de zomer hier tot een geliefde tijd voor onderzoekers, vooral voor biologen. Het fjord heeft zich de afgelopen maand met algen, plankton, zeehonden en walvissen gevuld, in de lucht zijn steeds meer vogels te zien en te horen en op het land worden de rendieren steeds vaker zichtbaar nu de sneeuw aan het smelten is en de toendra op sommige plekken weer verschijnt. De natuur laat geen enkele dag hetzelfde zijn. Ny-Ålesund bruist en leeft. 

3 thoughts on “Blog #4 – Ny-Ålesund bruist en leeft

  1. Leuk Fieke! Lekker bruisend door het leven en met wat bruistabletten houd je het nog langer vol! Nee hoor, niet doen, bewust je rust pakken is beter.
    Wanneer is er eigenlijk sprake van een hittegolf in Ny-Alysund?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *