Arctic Report

Arctic Report: Ny-Ålesund

Het is alweer twee weken geleden dat ik in Ny-Ålesund ben aangekomen. Mijn thuis voor de aankomende ca. 15 maanden. Op 78,55 graden noorderbreedte, waar de zon tot en met eind augustus niet meer onder gaat en waar de bergen nog met een dikke laag sneeuw bedekt zijn. Regelmatig krijg ik vragen over de structuur en de demografie van het dorpje Ny-Ålesund. Een poging tot uitleg.


Hoe “werkt” Ny-Ålesund?

Ny-Ålesund is van oorsprong een mijndorp, maar is nu volledig de wetenschap gewijd. Alle mensen die in Ny-Ålesund werken, helpen dus direct en indirect mee om het poolonderzoek verder te brengen.

Ny-Ålesund wordt bestuurd door het bedrijf Kings Bay (de Engelse naam van het aangrenzende fjord “Kongsfjorden”). Het is een semi-particulier bedrijfsdorpje, want Kings Bay bezit en onderhoudt het dorpje, maar Kings Bay zelf wordt wederom weer volledig door de Noorse staat bezit, of preciezer gezegd door het ministerie van handel, industrie en visserij. De mensen die bij Kings Bay werken, zijn degene die zorgen voor het eten, het water, de elektriciteit, het schoonmaken, het winkeltje, de haven, het vliegveld, de techniek en meer. Het zijn de mensen die het dorpje draaiende houden.

En dan zijn er wetenschappelijke instituten uit verschillende landen die een paar gebouwen van Kings Bay huren en hun wetenschappelijke faciliteiten in Ny-Ålesund hebben opgebouwd. Landen die niet hun eigen faciliteiten in Ny-Ålesund hebben, kunnen alsnog via andere instituten aan de bak in Ny-Ålesund. Bijvoorbeeld: een onderzoeker van een Zwitserse universiteit kan de faciliteiten van AWIPEV of NPI (het Noorse poolinstituut) gebruiken.

Het blauwe huis, onderdeel van de onderzoeksfaciliteiten van het AWIPEV.

De mensen die “permanent” voor de instanties werken (met contracten van 1 tot 4 jaar) vormen de kern van het dorpje. Dit zijn zo’n 35 mensen. In de winter, als er niet veel wetenschappers op bezoek komen, is het aantal mensen dus gelimiteerd. In de zomer, het populaire seizoen voor de wetenschap, vooral voor de biologie, kan het aantal mensen tot 180 oplopen. Klein maar erg fijn!

 • The shop.

3 thoughts on “Arctic Report: Ny-Ålesund

 1. Een demografische vraag van een andere orde: kunnen we ouderwets post sturen? Zo ja, hoe lang doet de post er over? En waar sturen we het dan naar toe?

  1. Ja, je kan ouderwets post sturen! Post doet er zo twee weken over normaal, misschien ietsjes langer met Corona enzo.

   Het adres:
   AWIPEV Arctic Research Base
   N-9173 Ny-Ålesund
   Svalbard
   Norway

   En dan kan je mijn naam aan het begin zetten 🙂

 2. Ha die Fieke,
  met belangstelling lezen we je uitgebreide verslag. De pen ligt je goed in de hand.
  Mooie verhalen hoe jullie gevaarlijke situaties het hoofd bieden. We waren diep onder
  de indruk van de gevaren die jullie kunnen bedreigen. De foto’s hoe je uit het ijskoude
  water je moet weten te redden waren levens echt.
  Fijn om zo je grote avontuur mee te beleven. We kijken uit naar je volgende verslag.
  Hier alles goed. Lieve groet oma en opa Hetty en Frans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *