Uncategorized

Blog #2 – Quarantaine-avonturen: kat of lynx?

Zonsondergang Longyearbyen: 22:31 uur. Zonsopkomst: 03:23

Na 10 dagen quarantaine zijn we vandaag goed en wel in Longyearbyen aangekomen. Die dagen quarantaine waren zo erg nog niet en we werden positief verrast door de Noorse wildlife. Eén keer zelfs ietjes te erg. Lees en huiver.

Vorige week dacht ik eventjes dat mijn laatste uurtje had geslagen. Tijdens een rondje hardlopen in de buurt van mijn quarantainehotel bij Oslo stak opeens een gigantisch, katachtig beest de straat over. “Een lynx”, dacht ik. “Kunnen die aanvallen?” “Zijn de beesten trouwens niet vet zeldzaam?” “Komen lynxen voor in Noorwegen?” “Moet ik om hulp vragen?”. De katachtige positioneerde zich kaarsrecht naast één van de huizen, bleef me strak aankijken, maar verroerde verder geen vin. Achter de hoge heg naast me hoorde ik vrolijke Noorse stemmen uit een achtertuin komen. Ik bleef stilstaan en dacht aan een filmpje op Instagram waarin te zien is dat een man door een poema wordt bedreigd en (bijna) aangevallen. Zal ik als vreemdeling in dit kleine dorpje nu in het Engels roepen: “Pardon, ik wil u niet storen, maar er staat een gigantisch grote kat voor me en ik weet niet of het een lynx, een uit de kluiten gewassen huiskat of een andere katachtige is en ik weet ook niet hoe groot de kans is dat dit wezen me aanvalt als ik er langsloop. Kunt u me zeggen of deze potentiële lynx hier wel vaker verwijlt of dat ik me zo snel en beheerst mogelijk van dit beest moet verwijderen?”.

Dat heb ik toch maar niet zo gevraagd.  

Voor de zekerheid zocht ik snel even op mijn smartphone naar “grote katachtigen Oslo” en “lynx Europa gevaarlijk”, natuurlijk met nog steeds een half oog op mijn kattige vriend gericht. Nadat de eerste zoekopdracht zo snel niets opmerkelijks liet zien en er bovendien nog nooit ook een lynx-aanval was bericht, besloot ik langzaam door te lopen. De katachtige bleef zitten, draaide zijn hoofd met mijn beweging mee en besloot al snel dat ik niet interessant genoeg was. Pfoe.

Op mijn hotelkamer aangekomen zocht ik opnieuw op “grote katachtige Oslo” en “grote katachtige Noorwegen”. En warempel. Ik geloof dat ik toch gewoon met een uit de kluiten gewassen huiskat te maken had. De Noorse boskat is een gigantisch kattenras dat zeker in de Scandinavische landen populair is. Huiswerk: zoek eens op “Norwegian forest cat size” en je weet wat ik bedoel.

Quarantaine in een quarantainehotel naast het vliegveld van Oslo: minder saai dan je denkt.

5 thoughts on “Blog #2 – Quarantaine-avonturen: kat of lynx?

  1. Ik heb genoten van je huiveringwekkend avontuur. Ik heb de foto nog eens goed bekeken
    en je hebt toch echt oog in oog gestaan met een uit de kluiten gewassen lynx. Pluimpjes op de oren, korte dikke staart ,zwart aan het eind.
    Naar mijn weten zijn ze niet gevaarlijk voor mensen. Moedig van je dat je toch een mooie
    foto hebt gemaakt.

    1. Ha opa, die foto was niet van mij (ik dacht dat de foto een onderschrift had, maar toch niet). Om verwarring te voorkomen, heb ik de afbeelding veranderd. Helaas heb ik niet een foto kunnen maken 🙁 Ik heb inderdaad ook gelezen dat ze niet gevaarlijk zijn voor mensen: er is nog nooit een aanval door een lynx op een mens gedocumenteerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *